Implementatie zorgstandaard dementie

De juiste ondersteuning op het juiste moment

De Zorgstandaard Dementie beschrijft wat goede zorg en ondersteuning is voor mensen met dementie en hun naasten in iedere fase van de ziekte dementie. 

Van theorie naar praktijk
Het programma
Implementatie Zorgstandaard Dementie werkt samen met de regionale dementie netwerken in Nederland aan de implementatie van deze zorgstandaard. Dit is een belangrijk hulpmiddel om op het juiste moment de juiste ondersteuning te kunnen bieden aan mensen met dementie en hun naasten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in 2022 een subsidie verleend voor dit vierjarig programma vanuit de Nationale Dementiestrategie, die loopt tot en met juli 2026 

Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

1. Leerbijeenkomsten
Inspiratie halen en brengen. Dementie Netwerk Nederland, Movisie en Vilans organiseren tot en met 2026 bijna maandelijks bijeenkomsten voor de verschillende doelgroepenprofessionals die met de Zorgstandaard Dementie (gaan) werken. Een vonk inspiratie en een laagdrempelige manier om kennis uit te wisselen.  

Meer weten over de onderwerpen en wanneer er een bijeenkomst is? Ga naar onze agenda. 

2. Maatwerktrajecten
Een traject op maat. De regionale netwerken dementie kunnen ondersteuning en begeleiding op maat aanvragen tot en met juli 2026. Dit geldt voor verbetertrajecten of projecten die bijdragen aan de implementatie van de zorgstandaard in hun regio. Voorwaarde is dat het netwerk de quickscan heeft ingevuld in het jaar van aanvragen van een maatwerktraject. 
 
Meer weten? We hebben alle maatwerktrajecten op een rij gezet. 

3. Zelfscan
Doe de check. Regionale dementienetwerken kunnen met een scan toetsen in hoeverre zij al aan de Zorgstandaard Dementie voldoen. Deze scan bestaat uit;  

  • een quickscan om de netwerkcoördinator een beeld te geven van het netwerk en  
  • een uitgebreide netwerkanalyse waar meerdere partijen in het netwerk input kunnen geven en verbeterplannen kunnen maken.   


Meer weten? De informatie uit de quickscans is te zien via het online platform
dementieinkaart.nl.