DNN in dialoog met Carole Groenescheij

26 februari 2025

In de serie ‘DNN in dialoog’ gaan we in gesprek met onze samenwerkingspartners. Hoe ziet de kracht van samen eruit in de praktijk? We laten professionals aan het woord.

Deze keer gaat Mieke in gesprek met netwerkregisseur Carole Groenescheij over haar ervaring en de meerwaarde van (verkorte) maatwerktrajecten voor je dementienetwerk. Wat houdt het eigenlijk in, hoe gaat zo’n traject in z’n werk en wat levert het op?

 


Wat is jouw link met DNN en met de maatwerktrajecten?

Ik werk nu als netwerkregisseur in drie Utrechtse netwerken: Lekstroom, stad Utrecht en West Utrecht. Dit doe ik samen met Margreet Hinfelaar. Al 13 jaar vervul ik deze functie op verschillende plekken. Netwerkregisseurs en DNN hebben elkaar hard nodig, dit merken we aan beide kanten. In de netwerken gebruik ik vaak (verkorte) maatwerktrajecten. Ik ben ervan overtuigd dat dit een uitstekende manier is om je doelen als netwerk te realiseren.

Vanaf maart 2023 kunnen regionale netwerken via maatwerktrajecten financiering aanvragen om hun projecten en plannen voor de zorgstandaard dementie te realiseren, versnellen en/of verbeteren. Elk netwerk heeft unieke uitdagingen en ondersteuningsvragen. De inhoud van een maatwerktraject varieert sterk en kan advisering, begeleiding en inzet van experts omvatten.

Wat is een maatwerktraject in jouw ogen?

Een maatwerktraject biedt netwerken waarin verschillende partners samenwerken een geweldige kans om serieus aan de slag te gaan met actuele thema’s. Het is vooral waardevol omdat er middelen beschikbaar zijn, wat een uitdaging is voor netwerken met beperkte financiële middelen en weinig uren. Verder biedt het de mogelijkheid om specifieke deskundigheid in te huren. We merken vaak dat als we iets willen bereiken, veel inzet en soms hulp van buitenaf nodig is.

Een maatwerktraject richt zich op de implementatie van de Zorgstandaard Dementie. Bijna alle netwerkactiviteiten hebben hiermee te maken. Het is dus een uitstekende kans om een thema dat al leeft binnen het netwerk een flinke boost te geven.

Op welke thema’s heb jij zelf een maatwerktraject aangevraagd?

Ik heb maatwerktrajecten aangevraagd voor Gooi en Vechtstreek, gericht op casemanagement dementie en proactieve zorgplanning. Daarnaast heb ik bijgedragen aan een subsidieaanvraag voor Noordwest Veluwe, gericht op een zachte landing na verhuizing naar een verpleeghuis. Voor de drie Utrechtse netwerken hebben we meerdere subsidies aangevraagd; sommige zijn toegekend, andere lopen nog. Deze trajecten richten zich op slimme samenwerking tussen de drie netwerken, wat we een transitiejaar noemen, en op proactieve zorgplanning. We hebben ook projecten voor dementie op jonge leeftijd, zowel voor mensen met als zonder een migratieachtergrond, en voor casemanagement dementie.

In totaal zijn we betrokken bij zeven trajecten en enkele voortrajecten.

Wat is de meerwaarde van een maatwerktraject voor het netwerk? Op welke manier hebben de maatwerktrajecten bijgedragen aan goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten in jouw regio?

De maatwerktrajecten hebben gezorgd voor betere samenwerking en afstemming tussen mensen en partijen. Ongeacht het onderwerp, als je het goed aanpakt, gebeurt dat vanzelf.

In het netwerk is er vaak te weinig tijd om samen iets goed te realiseren. Door doelgericht te werken, ontstaan er mooie dingen die bijdragen aan een betere samenwerking in het dementienetwerk.

Mensen met dementie en hun omgeving merken dit ook, omdat er nu beter wordt afgestemd en dingen mogelijk zijn die voorheen niet konden.

 Hoeveel tijd kost het om een maatwerktraject aan te vragen?

Het aanvragen van een maatwerktraject kan behoorlijk wat tijd kosten. Mijn eerste aanvraag voor casemanagement in Gooi en Vechtstreek zonder verkort voortraject kostte bijna 200 uur. Dit was vanwege het vele overleg met verschillende partijen en het verkrijgen van goedkeuring van zowel praktijkmedewerkers als managers.

Vanaf 1 januari 2024 kunnen regionale netwerken gebruikmaken van een verkort voorbereidend maatwerktraject, met als doel het indienen van het eigenlijke maatwerktraject.

Hoeveel tijd kost het om een verkort maatwerktraject aan te vragen?

Een verkort maatwerktraject is veel eenvoudiger en sneller aan te vragen. Het proces kost ongeveer 20 uur, en een deel van dit werk valt samen met je reguliere taken. Het format is eenvoudig en het creëren van draagvlak gaat sneller.

Wat is de toegevoegde waarde van zo’n verkort maatwerktraject?

Het helpt om een gewoon maatwerktraject voor te bereiden. Het biedt tijd en ruimte om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen binnen het netwerk en gezamenlijk een focus aan te brengen. Dit helpt om de aanvraag voor het uiteindelijke maatwerktraject scherper te krijgen.

Het verkorte traject laat je uitvoeren door een adviseur. Ik heb goede zelfstandigen gevonden die dit werk uitstekend doen. Je kunt ook uren reserveren voor jezelf als netwerkregisseur, zodat dit niet ten koste gaat van je reguliere uren. Een verkort maatwerktraject kan dus worden gebruikt om draagvlak te creëren en met elkaar een plan te maken. Vanuit een verkort traject kan je veel laagdrempeliger de overstap maken naar een volledig maatwerktraject.

Kan je toelichten wat de overstap van een verkort- naar een volledig maatwerktraject makkelijker maakt?

De ingehuurde adviseur had al veel informatie verzameld, wat een groot voordeel was. In het voortraject spreek je ook potentiële opdrachtnemers. Deze gesprekken verrijken niet alleen je eigen inzicht in de aanvraag, ze komen ook met voorstellen over hoe zij het traject zouden aanpakken. Met al deze informatie kun je direct van start gaan, zonder nog een ontwerp te hoeven maken over de uitvoering.

Wat was jouw rol als netwerkregisseur in het maatwerktraject?

De opdrachtnemers zijn de uitvoerende partij, maar wij zijn nauw betrokken vanaf het begin. Als netwerkregisseur zijn we de link naar het netwerk. We starten samen, nodigen mensen uit en plannen momenten in voor updates en voortgangsbesprekingen. We bewegen mee aan de zijlijn, zonder direct in de uitvoering te zitten. Als netwerkregisseur kost het tijd om goed mee te reizen in zo’n traject. Bij één traject heb ik deels meegewerkt aan de uitvoering, waarvoor we uren hadden gereserveerd. Voor het traject over de samenvoeging van de drie netwerken werk ik nauw samen met Margreet Hinfelaar (collega-netwerkregisseur). We doen dit echt met zijn drieën, zonder uren in het traject voor onszelf te reserveren, omdat het een groot deel van ons werk en de beweging naar de nieuwe structuur betreft.

Wat was de grootste uitdaging die je tegenkwam tijdens een maatwerktraject? Wat heb je hiervan geleerd?

De grootste uitdaging was om iedereen op dezelfde lijn te krijgen, wat veel tijd kost.

Als netwerkregisseur is het belangrijk om mensen vanuit verbinding en kracht te laten samenwerken. Als dat goed lukt, kun je daarop voortbouwen.

Een andere uitdaging is het betrekken van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Vooraf heb je altijd ideeën, maar in de praktijk blijkt het vaak ingewikkelder. Dit blijft een terugkerende uitdaging, los van het maatwerktraject.

Verder zijn veel partijen aan de start van een maatwerktraject enthousiast en onderschrijven het gedachtengoed. Door tijdsgebrek kan echter vaak maar een klein aantal de actieve bijdrage leveren die ze voor ogen hadden. Ook dat hoort bij een maatwerktraject. Met dat kleine aantal kunnen we ook een beweging en veranderingen creëren.

Wat zou je willen zeggen tegen een netwerk dat overweegt om een (verkort) maatwerktraject in te dienen?

Een maatwerktraject is een mooie kans is om een stroomversnelling te creëren op een bepaald onderwerp. Ze bieden een uitstekende kans om deze verbeteringen te realiseren in het netwerk. Het voelt misschien tijdsintensief, groot en ingewikkeld, maar een verkort maatwerktraject maakt het erg behapbaar. Ik heb geleerd dat het niet altijd groots aangepakt hoeft te worden. Verder is het belangrijk om de mooie uitkomsten en vervolgstappen te blijven delen. Door te laten zien wat goed werkt, kun je anderen positief beïnvloeden. Dit was voor mij een waardevolle les.

Mijn tip is om het gewoon te proberen. Vraag eventueel hulp aan iemand met ervaring bij de aanvraag. Ook heb ik altijd een heel kort lijntje met DNN tijdens het aanvragen van een traject. Je staat er niet alleen voor.

Als netwerkregisseur heb je een aantal vaste taken, maar je hebt ook eigen regie over hoe je je tijd besteedt. Een (verkort) maatwerktraject is een mooie kans om je doelen als netwerk te bereiken!

 


Meer weten?
Voor meer gedetailleerde informatie over de maatwerktrajecten en het verkorte voortraject kun je terecht op DNN Hub. Een overzicht van alle maatwerktrajecten vind je op deze pagina.