Breda wil toegankelijke zorg voor mensen met een niet-westerse migratieachtergrond

19 september 2024

De zorg aan mensen met een migratieachtergrond start vaak veel te laat. Uit de quickscan van dementienetwerk Breda e.o. is gebleken dat dit in de regio nog weinig wordt aangepakt. Daarom hebben zij deze doelgroep tot speerpunt gemaakt voor 2024.

Het netwerk heeft een voorbereidend verkort maatwerktraject gedaan, waaruit naar voren kwam dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en (een vermoeden van) dementie en hun naasten vaak onder de radar blijven van zorgprofessionals, waardoor hun hulp- en zorgvragen regelmatig niet of te laat worden gesteld. Hierdoor ontstaan er veel overbelaste mantelzorgers die moeite hebben om een goede balans te vinden tussen draaglast en draagkracht. Bovendien is de beschikbare informatie vaak ontoereikend of niet passend voor hun specifieke situatie. Professionals stuiten daarbij vaak op problematiek door taalbarrières, wat de zorgverlening verder bemoeilijkt.

Het maatwerktraject Sneller en toegankelijke informatie en zorg voor mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en hun mantelzorgers is voortgekomen uit het korte traject. Met het traject wil het netwerk het bereik van mensen en (een vermoeden van) dementie en een migratieachtergrond vergroten, door hen eerder in het proces van bij de eerste signalen, niet-pluis gevoel, te bereiken en te ondersteunen in de bewustwording van ziekte. Zodat casemanagers kunnen ondersteunen bij en hulp kunnen bieden in de diagnosefase en bij het vinden van zorg. Ook streeft het netwerk naar het verbeteren en uitbreiden van de educatie en ondersteuning voor mantelzorgers van mensen met dementie en het versterken en verbeteren van de ondersteuning en zorg van cultuurspecifieke zorgvragen bij zorgaanbieders en specifiek casemanagers dementie. Tot slot wil het netwerk de uitkomsten borgen. Dit wordt gerealiseerd door de voortgang en resultaten systematisch te evalueren en monitoren. Er wordt een projectgroep samengesteld die de uitkomsten overdraagt aan de werkgroep cultuur specifiek zorgvraag, die verantwoordelijk wordt voor de jaarlijkse evaluatie en verbetering van de behaalde resultaten.